Prohlášení k Vrběticím aneb lidé nejsou zboží

S velkým znepokojením sledujeme situaci kolem rozkrývání role Ruska ve  výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Samotný fakt, že ruská vojenská rozvědka GRU provádí na našem území diverzní akce, při kterých umírají lidé a vznikají miliardové škody, překračuje všechny myslitelné meze.

Šokující je však role, kterou při tom hrají naši nejvyšší ústavní činitelé, kteří zjevně několik dnů (a možná i týdnů nebo měsíců) informace tajili a rozhodli se je z dosud nejasných příčin uvolnit během uplynulého víkendu. Mezitím vesele plánovali vakcinaci Sputnikem a dostavbu Dukovan Rosatomem. Hlasité mlčení z hradu jen dokresluje celou situaci.

Je odpudivé, že premiér Babiš, sám stále trestně stíhaný a v kolosálním střetu zájmů, v takto závažné věci prohlašuje každý den něco diametrálně odlišného.

Je alarmující, že multimimistr vnitra a zahraniční Hamáček v takové situaci plánoval podivnou cestu do Moskvy, jejíž účel nedokáže vysvětlit. Ruská federace, věrná své tradici, celou záležitost prezentuje jako českou provokaci a “trestá” nás praktickým zrušením naši ambasády v Moskvě.

Je nehorázné, že prezident Zeman ani nehnul prstem na obranu České republiky. Ve světle posledních událostí naopak dostávají jeho útoky na zpravodajské služby, podivná žádost o seznam agentů BIS, role v kauze Novičok a tlak na vakcínu Sputnik V stále zřetelnější obrysy velezrady. V lepším případě sedí na hradě českých králů “pouze” senilní ruský troll, troska bývalé osobnosti, neschopná zastávat tento úřad.

Žádáme českou vládu o maximální transparentnost a důsledné odmítnutí ruské agrese. Požadujeme personální redukci ruské ambasády na stejnou velikost, jakou má naše ambasáda v Moskvě. Podporujeme návrh Prahy na zmenšení půdorysu ruské ambasády na úroveň před rokem 1968, kdy k nám Sovětský svaz poslal okupační armádu na “bratrskou pomoc”.

Důrazně odsuzujeme chování Ing. Babiše a Ing. Zemana a všechny občany žádáme, aby v nadcházejících volbách udělali maximum pro to, aby se podobné postavy již nikdy nestaly představiteli našeho národa.