Babiš dostal čočku

V pondělí navštívil Plzeň Andrej Babiš. Jako pro)(hnutí jsme cítili povinnost mu to tu alespoň trochu znepříjemnit. Dát najevo nesouhlas. Rázně. Slušně. Babiš dostne čočku, jak jsme slíbili na poslední demonstraci. Už od minulého týdne se objevovala různá upozornění, že se sem chystá. Definitivně bylo jasno až den předem. Babiš totiž tají, kam přijede, aby se vyhnul protestům. Ale to má smůlu.

Lokalita: zapadlé náměstí na Doubravce. Babiš přijede ze Stříbra, odkud máme informaci, že protest se vydařil. Blížíme se k parku na náměstí a hraje hudba. Slyšíme dobře? Prohrát nevadí? To by šlo, text sedí. Rozbalujeme banner „Plzeň není slepá“. Jsme v oranžových tričkách „Zeman Babiš zdraví škodliví“. Je to stejný motiv jako máme na velké plachtě před OC Plaza. Trička skvěle fungují, hned se k nám přidávají další lidé, kteří také přišli nesouhlasit.

Po chvíli přijíždí premiér. Usedá k hromadám knih a my se pomalu chystáme dát mu čočku, jak jsme slíbili. Podkres písněmi jako „Sladké mámení“, to snad nemůže být náhoda. Jako fakt to stále jeho voličům nedochází a nevadí? Asi ne. V klidu dál lížou zmrzlinu. Po pár rozhovorech s místními příznivci je zřejmé, že si neporozumíme. Každý používá jiný filtr reality, jinou ochranu před zjevnými fakty, aby zaštítil „pana premiéra“ a svoji volbu nebo dokonce práci pro něj.

Stojíme blízko, vytahujeme fotky juniora, dnes tu není osobně.Není snadné se postavit do fronty a ve zjevně konfrontační atmosféře „jít premiérovi něco říct“. Ale podaří se to. Předáváme první dva balíčky čočky, vracíme mu jeho knihu vylepšenou o samolepku „Zeman Babiš škodí zdraví“. Říkáme, že vidíme, co dělá, že ho v Plzni nechceme, nechceme ho za premiéra, že by lidi jako on měli brzy jít do vězení… On se snaží to k sobě nepouštět, ale je docela nervózní.

Zástup bodyguardů kolem houstne. Všichni jsou v civilu, není poznat, zda jsou to Policisté, lidí z ochranky nebo jen najaté gorily. Ale mračí se slušně. Při druhém pokusu předat mu čočku tam už byly i televizní kamery a ochranka byla ještě více pod tlakem. Premiér sice říká, že čočku bude mít s párkem, ale zjevně se mu do přebírání nechce a podepisuje jako o život. Při letmém pohybu rukou kolem balíčku čočky najednou vznikne panika a trestně stíhaný premiér prchá z našeho dosahu k sousednímu stolu. Asi si mysleli, že pytík roztrhneme a budeme házet čočku. To by nás sice dostalo na titulní stránky, ale taky by z toho byly zbytečné mrzutosti, byť pár zrnek čočky by jistě nikomu neublížilo. Zvláštní pocit – stát v klidu s úsměvem a balíčkem čočky a vidět, jak před námi utíká premiér.

Na závěr už jen vypískat premiéra, pak ještě dvojministra Havlíčka. Díky všem, kdo přišli vyjádřit nesouhlas! Díky všem, kdo půjdete k volbám a zkusíte to změnit!