Ohlasy na demonstraci 19. prosince 2019

Demonstrace se konala v podvečer na obvyklém místě na náměstí Republiky. Sešlo se nás podobné množství, jako 17. listopadu, tedy přes 1000 – 1500 osob, přestože většina médií přebírá číslo 700 obsažené ve zprávě ČTK. Po krátkých projevech se lidé vydali na pochod Smetanovo ulicí a Šafaříkovými sady k západočeskému muzeu. Pochod provázelo bubnování, pískání, skandování hesel a další projevy občanské nespokojenosti.


Zhruba 700 lidí prošlo užším centrem Plzně. Po výzvě spolku Milion chvilek tam organizovalo protest hnutí ProHnutí. Po více než půlhodinových proslovech  na centrálním náměstí se protestující vydali průvodem k nedaleké budově Západočeského muzea. Skandovali hesla, bubnovali, pískali na píšťalky a na chodníky psali křídou hesla, například Šťastný Nový rok bez Babiše a Máme toho dost.

„Jsme probuzená občanská společnost,“ volala z pódia Eva Volfová z ProHnutí. Její kolega Roman Čiviš dodal, že je třeba vrátit do veřejného prostoru dialog a slušnost. Podle občanského aktivisty Jana Piňose z Prahy mají největší význam podobné akce v malých městech a obcích. Dodal, že během roku se jich konalo na 370 místech ČR celkem 1500. „Je báječné, že se síť občansky aktivních lidí rozrůstá. Nebyla tu od listopadu 1989 a má ohromný význam,“ uvedl.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/demonstrace-za-rezignaci-andrej-babis-milion-chvilek-pro-demokracii-krajska-mesta.A191219_172011_domaci_chtl


V krajském městě se konala poměrně masivní demonstrace proti Andreji Babišovi-fotoreportáž

V krajském městě Plzni se konala poměrně masivní demonstrace proti Andreji Babišovi. Fotoreportáž – bez dalšího komentáře… Po skončení demonstrace se mnozí přišli poklonit památce prezidenta  Václava Havla jež zemřel před 8 lety.Pietní místo je u Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech pod náměstím.

https://www.stribro.cz/blread.php?id=6821


Zhruba 700 lidí dnes prošlo užším centrem Plzně. Po výzvě spolku Milion chvilek ji organizovalo hnutí ProHnutí. Po více než půlhodinových proslovech hlavně členů na centrálním náměstí se protestující vydali průvodem k nedaleké budově Západočeského muzea. Skandovali hesla, bubnovali, pískali na píšťalky a na chodníky psali křídou hesla, například Šťastný nový rok bez Babiše a Máme toho dost. „Je báječné, že se síť občansky aktivních lidí rozrůstá. Nebyla tu od listopadu 1989 a má ohromný význam,“ uvedl občanský aktivista Jan Piňos.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/krajska-mesta-protestovala-proti-babisovi-prisly-stovky-lidi/r~21bfe21e229211ea8776ac1f6b220ee8/


Hesla například „Šťastný Nový rok bez Babiše“ a „Máme toho dost“ skandovali nebo psali křídou na chodník také demonstranti v centru Plzně. Sešlo se jich zhruba 700. „Jsme probuzená občanská společnost,“ volala z pódia Eva Volfová z hnutí ProHnutí, které plzeňskou akci organizovalo.

https://echo24.cz/a/SmJbz/stovky-lidi-v-krajskych-mestech-demonstrovaly-proti-babisovi-minar-zajel-do-brna


demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše, protest, Plzeň

demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše, protest, Plzeň, Horažďovice

demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše, protest, Plzeň

fotobanka ČTK https://multimedia.ctk.cz/foto/


V Plzni se lidé sešli u kašny Anděl na náměstí Republiky a odtud se vydali na pochod k Západočeskému muzeu. Akci spolu s Milionem chvilek organizovala místní skupina ProHnutí a promluvili na ní i i jeho zástupci. Lidé si přinesli české vlajky, píšťalky a trumpetky. Z transparentů bylo patrné, že na demonstraci přijeli i obyvatelé jiných měst.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/milion-chvilek-protesty-demonstrace-babis-krajska-mesta_1912191840_pak