Tři špejle v čase koronaviru

Špejle v národních barvách spojené do trojnožky jsou jednoduchým symbolem, který vznikl v prostředí občanské sítě pro)(hnutí. Od roku 2017 byly skupinami i jednotlivci používány jako vyjádření vůle k obraně svobodné společnosti.

V současné době je svoboda ohrožena všemi, kdo krizi kolem koronaviru zneužívají k manipulaci, k šíření strachu a nedůvěry, k posilování osobní moci.

„Tři špejle“ symbolizují propojení v různosti, jistotu uprostřed nejistot či tři pilíře demokracie. Staly se také symbolem krajské štafety Milionu chvilek pro demokracii, kde vyjadřují hodnoty odvahy, laskavosti a kritického myšlení.

Tím, že je umístíte kamkoli ve veřejném prostoru, ideálně i vyfotíte a pošlete ostatním, dáte najevo, že vám záleží na svobodě a lidské důstojnosti, a že jste ochotni pro jejich obranu něco udělat.

Výzva

Vyrobte si vlastní tři špejle a najděte vhodné místo, kam je můžete postavit. Na velikosti nezáleží – mohou to být malé špejle na stole u vás doma nebo v kanceláři, dvoumetrové tyče na vaší předzahrádce nebo opravdu velké kulatiny, jako používáme my na náměstí. Potom je vyfoťte a dejte na Facebook nebo Twitter se značkou #třišpejle anebo je jen tak pošlete svým přátelům. Děkujeme!

Návody na výrobu a fotografie z předchozích happeningů naleznete na http://www.trispejle.cz/