Otevřený dopis představitelům demokratických stran v Plzeňském kraji

Vážení představitelé demokratických stran,

ze všeho nejdříve přijměte naši gratulaci k volebnímu úspěchu vaší strany, hnutí nebo koalice. Jsme velice rádi, že zafungovala spolupráce a spojováni demokratických politických subjektů, po kterém jsme jako občané této země tak dlouho volali společně s Milionem chvilek pro demokracii. A pokud má na tom občanská síť pro)(hnutí alespoň nepatrnou zásluhu, tak jsme rádi dvojnásob.

Tímto dopisem chceme reagovat na zprávy, které k nám přicházejí z povolebního vyjednávání – konkrétně jsme znepokojeni tím, že někteří z vás údajně uvažují o koalici s hnutím ANO, které považujeme za strůjce morální, politické i ekonomické dekadence naší společnosti v posledních letech. Každý, kdo slouží Andreji Babišovi a jím vlastněnému hnutí ANO, nebo se s ním dělí o moc, přijímá spoluzodpovědnost za jeho činy a ztrácí v očích občanů této země, tedy i v našich očích, morální kredit. 

Chápeme koaliční matematiku i pragmatickou potřebu najít většinu, nicméně hypotetická koaliční spolupráce s ANO by byla plivnutím do tváře všem voličům, kteří vám dali svoji důvěru, často i přes různé výhrady k historii vaši strany nebo vašim partnerům ve volební koalici. Prosíme, nezklamte je. 

Žádáme vás, abyste upozadili své osobní ambice i různorodé zájmy vašich stran ve prospěch sestavení krajské rady na půdorysu demokratických stran bez populistů, komunistů, extrémistů, mafiánů a kmotrů. Ukažte společně, že hodnoty, které jste deklarovali v předvolební kampani, platí i po volbách. Ukažte, že se demokratické strany umí domluvit na krajské úrovni, a dejte všem občanům a tedy i nám naději, že to tak bude i v následujících parlamentních volbách v roce 2021.

Děkujeme vám za nalezení vůle k dohodě demokratických stran a pevně věříme, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Za občanskou síť pro)(hnutí

Jan Valdman
Jana Petrová
Elva Frouz

P.S.: občanská síť pro)(hnutí podporuje všechny demokratické strany bez ohledu na to, že někteří její členové kandidovali za různá politická uskupení