K aktuální situaci

Projev disidenta, signatáře Charty 77, výtvarníka pana BcA.Vladimíra Líbala na demonstraci 29. dubna 2021 v Plzni HRAD ZA HRANOU – REPUBLIKA V OHROŽENÍ

Upřímně, dlouho jsem přemýšlel, co nového zde vlastně říct. Myslím, že všichni, co tu jste, sledujete bedlivě dění, jež se v současnosti u nás odehrává. Ano, jedná se o největší krizi od listopadu 89, nacházíme se v čase, kdy se rozhoduje, jakým směrem se bude Česká republika ubírat. Zdali budeme svobodnou, demokratickou zemí, spolehlivým a solidárním spojencem v rámci EU a NATO, anebo zemí ovládanou oligarchy, vydanou všanc ruským a čínským mocenským zájmům. Co by to znamenalo, si můžeme připomenout mimo jiné díky způsobu, jak ruské, ale i čínské politické špičky zacházejí se svými oponenty.

Letos na podzim tomu bude třicet dva let, kdy jsme ze sebe setřásli přímou mocenskou kontrolu Kremlu. Čím dál více se však z této strany ozývají temné náznaky, a někdy i přímé výhrůžky a zasahování do našich vnitřních věcí, podobně jako v r. 1948 či 68. Vše vrcholí nedávno zveřejněnou zprávou o explozích ve Vrběticích způsobených ruskými agenty, což bylo bezprecedentním narušením suverenity našeho státu. Postupně jsou obsazovány důležité mocenské pozice v České republice, pokračuje infiltrace do mediálního prostoru včetně tlaku ruských a proruských dezinformačních webů, do ekonomiky i do politických struktur.

To vše je možné a je to důsledek především dnes již osmiletého působení
inženýra Zemana ve funkci prezidenta, který obklopen kamarilou bezohledných a nemorálních jedinců, cílevědomě a systematicky rozvrací náš ústavní systém a přeměňuje naši parlamentní demokracii v systém prezidentský. A otevírá prostor pro ruský vliv. Myslím, že dnes již o tom nelze pochybovat.

Proto jsme dnes tady, podobně jako v jiných městech v České republice
a chceme dát najevo, že si to nenecháme líbit. Chceme to vzkázat i všem těm, kteří v naší zemi s kremelskými záměry kolaborují.

Svobodná, sebevědomá, sociálně spravedlivá a demokratická společnost je pro nás hodnotou, kterou budeme hájit, ať už hrozba přichází odkudkoli.

Děkuji vám, že jste přišli.