Otevřený dopis zastupitelům demokratických stran Plzeňského kraje

Vážení lídři a zastupitelé demokratických stran zastoupených v nově zvoleném Zastupitelstvu Plzeňského kraje,

těšili jsme se, že po slibném výsledku krajských voleb v našem kraji vznikne koalice demokratických stran bez hnutí ANO, které považujeme za neštěstí pro naši zemi. Velmi nás znepokojuje, že se tak dosud nestalo, že jsme měsíc po volbách posledním krajem v republice, který nemá dojednanou povolební koalici.

Ptáme se vás tedy, kde je problém?

Na základě veřejně dostupných informací z posledních dnů se ptáme především zástupců ODS, proč najednou požadují kromě pozice hejtmana i většinu v krajské radě (4 radní pro ODS a 1 pro TOP 09 vs. 2 pro Piráty a 2 pro STAN, Zelení, PRO PLZEŇ) a nerespektují poměr získaných mandátů: ODS+TOP09 = 11 mandátů vůči společně vyjednávajícím Pirátům + STAN, Zelení, PRO PLZEŇ, kteří mají společně 14 mandátů? Proč požaduje ODS opačný poměr členů krajské rady, než udává volební matematika?

Prosíme vás všechny, neohrožujte budoucnost našeho kraje a potažmo celé země tím, že kvůli politickým tahanicím o jedno křeslo v krajské radě zklamete důvěru tisíců svých voličů. Teď není vhodná doba na to snažit se urvat maximum pro sebe nebo svoji stranu, jde nám všem přece o víc. Stále doufáme, že najdete kompromis přijatelný pro všechny.

A co je pravdy na pověstech, že koalici s ANO prosazují vyjednavači, kteří nejen že ve volbách nesoutěžili o důvěru voličů, ale svůj názor ani neprezentovali v předvolební kampani a pohledu veřejnosti se jinak spíše vyhýbají?

Ptáme se adresně i TOP09: Vaše strana patří v celostátní politice k největším kritikům hnutí ANO. Opravdu byste byli ochotni uzavřít s ním krajskou koalici, i když nemusíte?

Prosíme vás, ukažte, že se umíte domluvit. Když to jde i na celostátní úrovni, tak proč by to nešlo v kraji? Věříme vám, a pokud pro to můžeme cokoli udělat, rádi vám v tom pomůžeme.

Jako organizátoři předvolebních debat a dalších občanských aktivit si na závěr dovolujeme požádat krajské lídry stran jednajících o koalici, aby shrnuli stávající vyjednávání a vyjádřili se, proč stále nedošlo k uzavření koaliční dohody, a co jejímu dosažení brání. Svoji odpověď prosíme zveřejněte nebo nám ji pošlete na adresu info@prohnuti.cz do čtvrtka 5. listopadu do 18 hodin. Všechny odpovědi zveřejníme na jednom místě v pátek 6. listopadu.

Děkujeme.

Za občanskou síť pro)(hnutí,

Jan Valdman
Jana Petrová
Elva Frouz