Podporujeme výzvu Český prostor – petice za informační bezpečnost a férové volby

Na problém dezinformací, nepřátelské propagandy a vměšování Ruska do našich věcí dlouhodobě upozorňujeme, a proto se rádi připojujeme k petici www.ceskyprostor.cz, která vyzývá vládu, aby problém začala konečně řešit.

Z textu petice:

Vyzýváme vládu ČR,
aby neprodleně realizovala nezbytné kroky k obraně ČR proti hybridním hrozbám, zejména k obraně proti propagandě nepřátelských států a informační válce, kterou proti nám vedou.  Jsme první na ruském seznamu nepřátel. Čelíme masivní subverzi s cílem rozbít naši důvěru v demokratický stát a naši obranyschopnost. Vláda zřídila řadu odborných týmů, existují občanské iniciativy bránící náš informační prostor. Co však chybí, je koordinace, náležité financování a legislativní nástroje. Lepší obranu proti nepřátelské propagandě si přeje výrazná většina občanů. Občané mají právo na svobodné a férové volby. A stát musí toto právo chránit před vměšováním cizích mocností.

Petici může podepsat zde. Podrobnosti o připravované demonstraci 31.5. v Praze ještě nejsou k dispozici, FB událost najdete zde.

Pro osvěžení připomínáme některé naše dřívější akce s „ruskou tematikou“: